Zbliża się czas Wigili, czas kiedy w wielu domach na stole zagości ryba.

A skoro o niej mowa, to podaję link ( pod koniec) do strony   na której opublikowany został poradnik, który dzieli gatunki na trzy grupy. Zielone światłó to ryby które możemy spożywać, ze względu na ich liczne zasoby lub produkcję hodowlaną. Żółte światło, czyli ryby, które nie są bezpośrednio zagrożone, ale lepiej ograniczyć ich spożycie ( z powodu malejących zasobów). Oraz czerwone światło, a więc ryby zagrożone wyginięciem, których powinniśmy NIE kupować.

Wiedza ta jest niezbędna, bo przecież  to nasz  wybór  (wybór  konsumenta) determinuje sprzedaż , albo jej brak. A więc gdy nie  wyrazimy zainteresowania zagrożonymi gatunkami ryb, nie będzie sensu ich łowić.

http://www.wwf.pl/informacje/publikacje/rybolowstwo/jak_ryba_na_obiad.pdf

SMACZNEGO:)

Advertisements